Verborgen media, geen gebruik van opslagruimte, nieuwe tekentools, profielfoto's voor je contacten en meer

Lees de originele aankondiging in het Engels
Maak kennis met verborgen media, geen gebruik van opslagruimte, nieuwe tekentools, profielfoto's voor je contacten en meer

Niemand zal 2022 missen, maar dankzij deze update zullen we toch enkele aangename herinneringen aan dit jaar hebben: media met spoilereffecten, nieuwe manieren om ruimte op je apparaat te besparen, nieuwe tekentools, voorgestelde profielfoto's en meer.

Verborgen media

Telegram ondersteunt het spoilerformaat om tekst in berichten te verbergen. Je kunt nu ook foto's en video's met een glinsterende laag bedekken, waardoor de afbeelding wordt vervaagd. Het kost de ontvanger één tik om het effect te verwijderen en de inhoud zichtbaar te maken.

In het bijlagenmenu kun je één of meerdere items selecteren, op Menu Android of Menu iOS tikken en “Met spoiler verbergen” selecteren.

Geen gebruik van opslagruimte

Het is mogelijk dat Telegram vrijwel geen ruimte op je apparaat gebruikt. Je kunt media en documenten gerust uit de opslag van je telefoon verwijderen en ze op elk moment opnieuw downloaden uit de Telegram-cloud. Al jaren kunnen onze gebruikers een maximale cachegrootte bepalen en instellen dat ongebruikte items na een tijdje automatisch worden gewist.

Met deze update kun je aparte instellingen voor automatisch wissen configureren voor opgeslagen media uit privéchats, groepen en kanalen – met uitzonderingen voor specifieke chats.

Dankzij de nieuwe cirkeldiagrammen kun je een beeld krijgen van welke bestanden ruimte in beslag nemen. Er zijn nu ook speciale tabbladen voor media, bestanden en muziek, waardoor je de grootste items met slechts enkele tikken kunt wissen.

Op iOS hebben we drastisch verminderd hoeveel tijd de app nodig heeft om je cachegrootte te berekenen. Android-gebruikers hebben geluk – hun app kon dit al op topsnelheid.

Bekijk de nieuwe opties via Instellingen > Data en opslag > Opslaggebruik.

Nieuwe teken- en teksttools

De mediabewerker van Telegram, die op zich al veel kon, is volledig opnieuw ontworpen. De breedte van de tekentools wordt dynamisch aangepast op basis van de snelheid waarmee je tekent en lijnen worden automatisch gladgestreken.

Er is een nieuwe vervagingstool om gevoelige gegevens (of indringers op foto's) onzichtbaar te maken – evenals 5 supernauwkeurige manieren om kleuren te kiezen, waaronder de Eyedropper.

Wanneer je tekst aan foto's of video's toevoegt, kun je nu het formaat, lettertype en de achtergrond aanpassen. De mogelijkheid om aangepaste geanimeerde emoji aan teksten op afbeeldingen toe te voegen, is voor alle gebruikers beschikbaar, zelfs als ze geen Telegram Premium-abonnement hebben.

Om snel figuren zoals rechthoeken, cirkels, pijlen, sterren en chatvakjes toe te voegen, kun je tikken op de “+”-knop. Je kunt ook het oppervlak ingedrukt houden om het canvas met kleur te vullen – of alles te wissen.

Bij de komende updates zijn we van plan om de mediabewerker verder te verfijnen en de prestaties nog meer te verbeteren.

Profielfoto's voor je contacten

Tijdens het bewerken van je contacten, kun je een foto voor ze kiezen – die alleen voor jou zichtbaar zal zijn.

Als je een goede profielfoto voor je contact hebt, kun je die aan hem/haar voorstellen. Het kost je contact slechts twee tikken om de foto aan zijn/haar profiel toe te voegen.

Open het profiel van een contact > tik op Bewerken > kies “Foto instellen voor…” of “Foto voorstellen voor…”.

Openbare profielfoto's

Als je profielfoto's slechts voor specifieke gebruikers zichtbaar zijn, kun je een openbare foto voor alle anderen instellen.

Deze update geeft je ook maximale privacy voor je profielfoto: je kunt de zichtbaarheid op “Niemand” instellen en handmatig enkele gebruikers of groepen als uitzondering toevoegen.

Deze opties zijn te vinden onder Instellingen > Privacy en veiligheid > Profielfoto.

Groepsleden verbergen

Tools zoals de agressieve anti-spaminstelling kunnen beheerders van grote groepen helpen om hun chats schoon te houden – maar sommige groepen willen hun leden ook beschermen tegen ongewenste privéberichten.

Beheerders van groepen met 100+ leden kunnen nu de ledenlijst onzichtbaar maken in de groepsinstellingen. Op die manier zullen leden die geen berichten in de groep hebben geplaatst, alleen voor beheerders zichtbaar zijn.

Groepsleden verbergen

Nieuwe voortgangsanimaties op Android

Er zijn nieuwe soepele animaties toegevoegd voor wanneer je springt naar een reactie die ver weg is in een drukke chat of wanneer je naar andere pagina's in de app gaat.

Premium Nieuwe geanimeerde emoji

Premium-gebruikers krijgen 10 nieuwe bundels met aangepaste geanimeerde emoji als cadeau van de Telegram-kunstenaars.

Deze en andere bundels zijn te vinden op het Emoji emoji-tabblad van je Stickers stickerpaneel.

Meer interactieve emoji

We breiden onze selectie van interactieve emoji steeds verder uit. Om samen met je chatpartner effecten op het volledige scherm te bekijken, kun je een enkele 🎅🎄☃️💅🗿🆒🤪 in een 1-op-1 chat verzenden en vervolgens erop tikken.

Al deze emoji kunnen nu ook als reactie worden gebruikt — het Moai-gezicht zal bijzonder nuttig zijn om afscheid te nemen van 2022.

Onderwerpen voor groepen van elke grootte

Onderwerpen zijn nu beschikbaar in alle groepen, ongeacht hun omvang – dus nu heeft iedereen een nieuwe manier om gesprekken te ordenen.


En dat was het voor vandaag. We waren aan het overwegen om voor eind december nog een update uit te voeren, maar uiteindelijk hebben we besloten om de rest van de maand vrij te nemen.


30 december 2022
Het Telegram-team