Aanmelden zonder simkaart, alle chats automatisch verwijderen, onderwerpen 2.0 en meer

Lees de originele aankondiging in het Engels
Aanmelden zonder simkaart, globale timer voor automatisch wissen, onderwerpen 2.0 en meer

Dankzij deze update kun je nu zonder simkaart een Telegram-account aanmaken. Je kunt ook een globale timer instellen om berichten in alle nieuwe chats automatisch te verwijderen. Onderwerpen in groepen zijn nu nog krachtiger - en beschikbaar voor groepen met 100+ leden.

Aanmelden zonder simkaart

Je telefoonnummer was nooit zichtbaar voor vreemden op Telegram - onze gebruikers kunnen zelf instellen wie hun nummer kan zien en of anderen je met je telefoonnummer kunnen vinden.

Vandaag luiden we een nieuw tijdperk van privacy in. Je kunt nu zonder simkaart een Telegram-account aanmaken en je kunt inloggen met door blockchain ondersteunde anonieme nummers die beschikbaar zijn op het Fragment-platform.

Globale timer voor automatisch wissen

Telegram was al in 2013 met zelfvernietigende berichten begonnen. Gebruikers kunnen berichten die ze ontvangen of verzenden voor beide kanten verwijderen zonder ook maar één spoor achter te laten. Ze kunnen ook timers voor automatisch wissen instellen om specifieke chats na een bepaalde tijd te wissen.

Vandaag geven wij je meer controle over je toekomstige digitale voetafdruk. Je kunt nu een globale timer voor automatisch wissen instellen die ervoor zal zorgen dat berichten in alle nieuwe chats automatisch worden verwijderd.

Bestaande chats worden niet hierdoor beïnvloed, maar je kunt je instellingen voor automatisch wissen ook voor hen laten gelden vanuit het nieuwe menu onder Instellingen > Privacy & Veiligheid > Berichten Automatisch Wissen.

De timer wordt automatisch toegepast op al je nieuwe chats met gebruikers - ongeacht wie het gesprek heeft gestart - en alle nieuwe groepen die je aanmaakt.

We hebben het ook makkelijker gemaakt om automatisch wissen in kleine privégroepen in te stellen - de timer kan nu worden ingesteld door alle leden die de bevoegdheid hebben om de naam en foto van de groep te wijzigen.

Ultieme privacy

Telegram biedt de mogelijkheid om berichten voor alle deelnemers te verwijderen en bestaande en toekomstige chats met timers voor automatisch wissen te beheren. Hierdoor krijg je volledige controle over je berichtengeschiedenis. In combinatie met de mogelijkheid om je account zonder simkaart te gebruiken, zorgt dit voor het ultieme niveau van privacy.

Onderwerpen 2.0

Onze vorige update heeft beheerders van grote groepen de mogelijkheid gegeven om gesprekken in onderwerpen te splitsen, waardoor elementen van klassieke internetforums met onze moderne berichtentechnologie zijn samengevoegd. Vandaag worden onderwerpen nog krachtiger - en ze zijn nu beschikbaar voor groepen met 100 leden of meer.

Groepen met onderwerpen worden in een gestroomlijnde modus met twee kolommen geopend, zodat je nog steeds even snel als eerder bij je andere chats kunt. Om rechtstreeks vanuit je chatlijst naar het nieuwste onderwerp te gaan, kun je tikken op de nieuwe knop in het voorbeeld.

Groepen hebben nu een standaard onderwerp dat Algemeen heet. Daar worden de serviceberichten en eerdere berichtengeschiedenis van de groep weergegeven. Dit onderwerp is voor alle groepsleden beschikbaar, zodat ze oudere berichten kunnen terugvinden, maar beheerders kunnen het onderwerp hernoemen of verbergen in de hoofdlijst.

Om alle nieuwe berichten tegelijk te bekijken, kun je overschakelen naar de 'Bekijken als Berichten'-modus. Elk bericht in die modus heeft nu een knop die aangeeft waar het is geplaatst - je kunt erop tikken om rechtstreeks naar dat onderwerp te gaan.

Om het makkelijker voor je te maken om door de lijst met onderwerpen te bladeren, hebben de cijferindicaties van onderwerpen die je al hebt bezocht een fellere kleur, terwijl onderwerpen die je nog nooit hebt geopend, een lichtere kleur hebben.

Voor liefhebbers van orde en structuur: groepen kunnen nu maximaal 5 vastgezette onderwerpen hebben - en elk onderwerp ondersteunt een onbeperkt aantal vastgezette berichten.

Eigenaren van groepen kunnen onderwerpen in hun Groepsinstellingen inschakelen. Daarnaast kunnen ze onder Machtigingen instellen wie bevoegd is om onderwerpen aan te maken en te beheren. Iedereen is welkom om onderwerpen uit te proberen in deze Engelstalige openbare groep.

Agressieve anti-spam

Omdat Telegram één van de top-5 meest gedownloade apps ter wereld is, zijn we ook één van de top-5 favoriete doelen voor spammers. Beheerders van grote Telegram-chats maken soms gebruik van anti-spambots van derden om hun chats schoon te houden. Zulke externe bots kunnen efficiënt zijn, omdat ze niet worden beperkt door de waarden van Telegram op het gebied van gebruikersprivacy. Ze kunnen daardoor proactiever zijn dan onze ingebouwde anti-spamsystemen.

Beheerders van groepen met meer dan 200 leden kunnen nu de volledige kracht van de eigen algoritmen van Telegram benutten - door de nieuwe Agressieve modus voor de geautomatiseerde spamfilters te activeren.

Beheerders van groepen kunnen valse positieven via het Recente Acties-tabblad rapporteren - dit zal ons helpen bij het trainen van onze robots, zodat ze groepen in de toekomst nog beter kunnen beschermen.

Tijdelijke QR-codes

Telegram-gebruikers die een openbare gebruikersnaam hebben, kunnen QR-codes genereren om sneller in contact te komen met anderen in de buurt.

Je kunt nu ook een tijdelijke QR-code genereren als je geen gebruikersnaam hebt en je telefoonnummer voor iedereen verbergt. Als anderen de code scannen, kunnen zij je direct als contact toevoegen, zonder dat ze jouw telefoonnummer nodig hebben.

Zoekfunctie voor emoji op iOS

Telegram-gebruikers op iOS krijgen nu een Zoekfunctie voor emoji - die al beschikbaar was op Android - waarbij ze trefwoorden in verschillende talen kunnen gebruiken om de perfecte emoji te vinden, ook uit je aangepaste bundels.

Om het emojipaneel te openen, kun je op Emoji tikken terwijl je een bericht aan het typen bent.

Als een bepaald trefwoord nog ontbreekt, kun je het voorstellen via ons Vertaalplatform – vergeet niet om eerst je taal te selecteren in de lijst aan de linkerkant.

Je kunt trefwoorden zoals 'blij' of 'lach' aan het begin van een bericht intypen om suggesties te zien voor emoji die daarbij passen. Je kunt ook een dubbele punt met een trefwoord overal in het bericht plaatsen (bijvoorbeeld :feest of :masker. Dit is niet per se iets nieuws, maar het is wel gaaf.

Uitgebreide opslaginformatie en meer op Android

De Opslaggebruik-pagina is opnieuw ontworpen op Android, waardoor het nu meer lijkt op wat onze iOS-gebruikers al kennen. Er staat nu exact aangegeven hoeveel ruimte door elke chat op je apparaat wordt gebruikt.

Media kunnen nu per chat uit je cache worden verwijderd, gefilterd op bestandstype (foto's, video's, muziek en bestanden).

Bovendien hebben onze Android-ontwikkelaars het mogelijk gemaakt om Live Locaties in kaart-apps van derden te openen. Daarnaast is het ontwerp verbeterd voor elementen die worden geladen, waaronder berichten in chats, profielfoto's en live locaties.

Premium Nieuwe aangepaste emoji

De kunstenaars van Telegram hebben nog 10 aangepaste emojibundels samengesteld - waardoor Premium-gebruikers nog meer mogelijkheden krijgen om zich te uiten in berichten, reacties en statussen.

Meer interactieve emoji

Bij vrijwel elke Telegram-update komen er nieuwe interactieve emoji – verstuur een enkele 😇 🫡 🤝 🙈 🤗 ✍️ 😨 in een 1-op-1 chat en tik erop om tegelijk bij jou en je chatpartner effecten op het volledige scherm af te spelen. Alle gebruikers kunnen deze emoji ook als reactie gebruiken.

Er zijn nog meer geanimeerde emoji beschikbaar, waaronder vlaggen 🇮🇳🇧🇷🇮🇩, dagelijkse voorwerpen zoals 📨📱🛒 en meer abstracte items 🔝🔞🦄.


Dat was het voor vandaag. Geniet van het hoogst mogelijke niveau van privacy terwijl wij werken aan de (mogelijk) laatste update van het jaar.


6 december 2022
Het Telegram-team