Reaksi, Spoiler, Terjemahan dan Kod QR

Baca pengumuman rasmi dalam Bahasa Inggeris
Reaksi, Spolier, Terjemahan dana Kod QR

Kemaskini Telegram ke 12 untuk tahun 2021 memperkenalkan reaksi, terjemahan mesej, kod QR bertema, teks tersembunyi (spoiler), dan lagi.

Reaksi

Telegram adalah aplikasi pemesejan pertama yang memperkenalkan emoji beranimasi dan emoji berinteraktif, membolehkan pengguna cara yang tiada tandingnya untuk meluahkan perasaan dalam bual. Hari ini setengah dari emoji ini tersedia sebagai reaksi untuk berkongsi perasaan dan maklum balas – tanpa mengirim apa-apa mesej.

Tekan dua kali pada mesej untuk kirim reaksi pantas👍. Untuk banyak lagi reaksi seperti 😁 🎉 😱 🔥 👎, tekan sekali pada mesej (atau tekan dan tahan, jika di iOS). Setiap reaksi menampilkan animasi unik yang tersendiri.

Anda boleh tukar reaksi paras asal anda kepada emoji yang lain di Aturan. Android: Aturan Bual > Reaksi Cepat. iOS Stiker dan Emoji > Reaksi Cepat.

Reaksi sentiasa dibuka di bual peribadi. Dalam grup dan saluran, pentadbir akan tentukan samada akan dayakan reaksi dan pilih emoji reaksi mana yang tersedia dalam bual. Ini membolehkan banyak cara berbeza untuk mendapatkan maklum balas – dari yang mudah seperti ❤️ hingga ke sistem pujian 👍 dan kurang suka 👎, dan seterusnya.

Pentadbir boleh mengawal reaksi melalui Halaman Info > Sunting > Reaksi grup atau saluran mereka. Untuk lagi opsyen maklum balas, cuba komen saluran dan undian kami yang canggih.

Spoiler

Untuk bincang nasib Bujang Lapuk atau Do Re Mi tanpa mengacau kesoronokan yang dikecapi penonton, pilih mana-mana bahagian teks anda bila menaip dan pilih Pemformatan 'Spoiler' baru. Ini akan menyorok bahagian mesej yang dipilih di bual, dan juga di senarai bual dan notifikasi.

Bila anda telah bersedia untuk melihat apa yang disorok, tekan pada spoiler untuk pamirkan teks.

Terjemahan Mesej

Lebih dari setengah bilion manusia di seluruh dunia mengguna Telegram bukan sahaja untuk berhubung dengan rakan dan ahli keluarga, tetapi juga untuk berbual di grup awam dan berkongsi konten dalam semua bahasa yang boleh dibayangkan. Kini anda boleh menterjemah mana-mana mesej ke bahasa lain, secara terus dari dalam aplikasi.

Mendayakan Terjemahan di Aturan > Bahasa akan menambah butang Terjemah khusus ke menu konten bila memilih mesej. Anda juga boleh mengecualikan mana-mana bahasa yang anda fasih bertutur – di mana butang terjemah akan disembunyikan untuk mesej tersebut.

Terjemahan tersedia di semua peranti Android yang menyokong Telegram, tetapi memerlukan iOS 15+ pada peranti Apple. Senarai bahasa tersedia adalah berdasarkan pada sistem operasi fon anda.

Kod QR Bertema

Anda boleh menjana kod QR untuk mana-mana pengguna yang mempunyai nama samaran awam. Ini juga berfungsi untuk grup, saluran dan bot, menjadikan ianya mudah untuk tunjuk blog yang anda sukai atau kelab peminat.

Tekan pada ikon kod QR baru berdasarkan nama samaran seseorang (atau bual pada halaman info), pilih warna dan corak yang paling sesuai, kemudian cetak, pos atau kongsi kod QR anda ke aplikasi lain.

Kod QR untuk nama samaran anda sendiri boleh diperolehi di Aturan.

Menu Baru untuk macOS

Kami telah reka semula semua menu di Telegram untuk macOS – menambah panduan jalan pendek dan memperkenalkan ikon beranimasi yang cantik untuk setiap perkara dalam aplikasi.

Lagi Emoji Berinteraktif

Juruanimasi kami juga memperkenalkan versi interkatif baru 🔥 😁 🤩 😢 😭 😱 ❄️. Kirim mana-mana emoji di bual 1-dengan-1, kemudian tekan untuk lepaskan kesannya kepada anda dan rakan bual anda.

Jutaan terima kasih kepada semua kerana menjadikan 2021, tahun yang menakjubkan. Kami akan terus berusaha gigih untuk menjadikan tahun 2022 jauh lebih baik. 🎉


30 Disember 2021
Pasukan Telegram