Bual Suara 2.0: Saluran, Jutaan Pendengar, Rakaman Bual, Alatan Pentadbir

Baca pengumuman rasmi dalam Bahasa Inggeris
Bual Suara 2.0: Saluran, Jutaan Pendengar, Rakamam Bual, Alatan Pentadbir

Bual Suara mula diperkenalkan bulan Disember, menambah dimensi baru dalam perbualan langsung di grup Telegram. Mulai hari ini, bual suara juga boleh diguna di saluran - dan tiada had bagi nombor peserta.

Kemaskini ini juga memperkenalkan rakaman bual suara, senarai peserta, cara untuk angkat tangan, link jemputan untuk penceramah dan pendengar, tajuk bual suara, dan cara untuk orang kenamaan untuk sertai bual suara sebagai saluran mereka.

Bual Suara Tanpa Had

Pentadbir saluran dan grup awam kini boleh kendalikan bual suara untuk jutaan pendengar secara langsung. Tidak kira betapa popularnya syarahan anda, peserta baru akan sentiasa dapat menyertai. Ianya seperti radio awam, dicipta semula untuk abad ke 21.

Untuk mula Bual Suara, buka profil mana-mana grup atau saluran di mana anda adalah pentadbir, tekan (⋮) atau (⋯) dan pilih Mula Bual Suara.

Rakaman Bual

Di mana setengah perbualan adalah untuk sementara, yang lain adalah lebih baik kalau disimpan dan dikongsi. Pentadbir kini boleh rakam audio dan siarkan untuk peminat yang tidak sempat pada acara lansung.

Apabila sudah merakam, fail audio terus dapat diakses di Mesej Disimpan anda. Untuk tidak keliru, bual yang sedang dirakam ditanda dengan tanda merah berhampiran dengan tajuk.

Angkat Tangan

Dalam bual di mana peserta disenyapkan, pendengar boleh tekan untuk angkat tangan mereka dan memaklumkan kepada pentadbir yang mereka ingin bercakap. Seperti memanggil masuk ke rancangan bual bicara - tetapi dengan ketagihan animasi.

Teks bio anda kini kelihatan dalam senarai peserta, di mana anda boleh memperinci kemahiran anda, kegemaran, atau sedikit sebanyak tentang diri anda. Info ini akan membantu pentadbir mencari ruang baik untuk soalan atau komen anda.

Link Penceramah dan Pendengar

Pentadbir kini boleh cipta link jemputan yang akan terus membuka bual suara. Link berlainan dicipta untuk penceramah dan pendengar. Dengan cara ini anda tak perlu bunyikan pembesar suara bila mereka sertai - dan mereka boleh guna link berasingan untuk mempromosikan bual akan datang ke komuniti mereka.

Bual suara juga mempunyai pilihan tajuk yang akan membantu pengguna melihat topik perbualan sebelum mereka sertai.

Sertai Sebagai…

Bila memasuki bual suara di saluran, pengguna mempunyai pilihan untuk sertai dengan akaun peribadi mereka atau tampil sebagai salah satu dari saluran. Selebriti dan orang kenamaan boleh mengguna cara ini untuk mengelakkan dari terlalu menarik perhatian terhadap akaun peribadi mereka.

Sertai bual suara sebagai saluran

Sebagai contoh, Perdana Menteri Singapura dan Presiden Turki boleh bertemu untuk berbincang di Saluran Pavel Durov dan menjawab soalan dari pengguna tanpa berdepan dengan senarai bual dibanjiri mesej peminat.

Dan Lagi

Jika anda pilih bual yang salah bila memajukan mesej, tekan butang X sebelum mengirim mereka - samada batal dimajukan atau pilih bual lain.

Pilih bual lain atau batal dimajukanC

Anda juga boleh sambung main balik dari mana anda berhenti bila mendengar mesej suara yang panjang. Ini dapat diperolehi untuk video panjang dan dalam trek audio panjang, dan kami menjangka lebih baik dirangkumi sekali - namun nenek kami baru mendaftar dengan Telegram.

Akhirnya, tetapi penting, pengguna Android kami boleh memilih aksi mana yang ditetapakn ke leret ke kiri di senarai bual: mengarkib bual, menyemat, menyenyapkan, menghapus atau menanda sebagai telah dibaca. (Di iOS, semua aksi leret sentiasa ada di sana, terpulang kepada bagaimana anda meleret.)

Dan itu sahaja untuk hari ini, jangan kemana-mana untuk kemaskini akan datang!


19 Mac 2021
Pasukan Telegram