Spraakchats en meer

Lees de originele aankondiging in het Engels
Spraakchats en meer

Sinds 2013 breiden we de definitie van groepschats uit door het toe te voegen van functies zoals antwoorden, vermelden met slimme meldingen, geavanceerde polls, beheertools, groepsstatistieken – en door honderdduizenden leden per groep toe te laten. Veel van deze functies werden later opgenomen in andere apps en hielpen bij het herdefiniëren van de manier waarop mensen communiceren.

Vandaag krijgen Telegram-groepen een hele nieuwe dimensie met spraakchats – voortdurende spraakgesprekken die de leden naar wens kunnen bijwonen en verlaten. Onze 12e update in 2020 brengt ze net op tijd voor het zingen van kerstliederen op afstand.

Spraakchats

Elke Telegram-groep kan nu een spraakchat worden die altijd aanstaat. Spraakchats lopen parallel aan bestaande tekst- en mediacommunicatie en voegen een live-laag van kortstondige praatjes toe aan de groep. Ze kunnen worden gebruikt als virtuele kantoorruimte voor teams of als informele lounges voor elke gemeenschap.

Hoewel spraakchats geen groepsoproepen zijn, kunnen ze vergelijkbare doelen bereiken – tegelijkertijd bieden ze flexibiliteit in plaats van het ouderwetse plannen. In grotere groepen bieden ze ook rustgevende mogelijkheden om met mensen te praten.

Groepen met actieve spraakchats hebben bovenin een speciale balk die laat zien wie op dit moment praat (en zelfs hoe luid ze zijn). Dit kan je helpen om het juiste moment te kiezen om mee te doen – bijvoorbeeld als je merkt dat je vrienden naar de koffiemachine zijn gegaan.

Als je een spraakchat bijwoont ben je vrij om je te verplaatsen in de app, door chats te bladeren en berichten te versturen. Je blijft verbonden met de chat en de microfoonbediening blijft op het scherm, zodat je op elk moment snel het geluid kunt dempen en weer kunt inschakelen.

Op Android kan je genieten van de volledige ervaring met een systeembrede zwevende widget die de microfoonbediening toont en wie er op dat moment praat, zelfs als Telegram op de achtergrond staat. Zelfs de Kerstman gebruikt Android – hij moet namelijk altijd het navigatiesysteem voor zijn slee open hebben staan.

Je kan chatten met wie er online is of meer mensen uitnodigen via het handige menu. Spraakchats zijn geschikt voor een paar duizend deelnemers, wat betekent dat ze voor alles werken, van het raadplegen van familieleden tijdens het winkelen tot een grootschalig live-evenement.

Tenslotte tonen spraakchats spectaculaire animaties. Om deze goed te krijgen moest onze ontwerper zijn ziel aan de duivel verkopen – en wij denken dat dat de moeite waard was.

Om een spraakchat aan te maken en je eigen unieke manier te vinden om ze te gebruiken, open je het profiel van een groep die je beheert, tik je op (⋯) of (⋮) en selecteer je Spraakchat starten.

Net als de Telegram-groepen die hen voorgingen, hopen we dat spraakchats de manier waarop mensen samenwerken en contact houden zal veranderen. In de komende weken zullen we ze verder verfijnen, naar je feedback luisteren, ruisonderdrukking verbeteren en meer functies toevoegen zoals video en schermdeling.

Push-to-talk-sneltoetsen

In Telegram Desktop en in de macOS-app kan je een push-to-talk-toets kiezen voor spraakchats, om je microfoon te bedienen wanneer Telegram niet in focus is. Uiteindelijk hebben we toch nog een nut gevonden voor je Caps Lock-toets.

Stickercontouren

Geanimeerde stickers zijn bij Telegram geoptimaliseerd voor efficiëntie en leveren vloeiende 180 frame-animaties met een oneindige resolutie in minder dan 50 kB.

Met de update van vandaag worden de stickers nog sneller geladen dan voorheen – en laten ze een glinsterend contour zien van wat je gaat zien. Zorg er echter wel voor dat je niet knippert, anders mis je het.

SD-kaartopslag op Android

Android-gebruikers kunnen nu de gegevens van de Telegram-app verplaatsen van de interne opslag naar de SD-kaart, waardoor mensen met een minimale opslagruimte meer media en bestanden kunnen opslaan en hun Telegram-ervaring kunnen maximaliseren.

Instellingen betreft opslaggebruik

Onthoud dat je de opslagruimte van Telegram op je apparaat altijd ongelooflijk klein kunt houden. Zie Instellingen > Data en opslag > Opslaggebruik.

Nieuwe animaties op Android

We hebben mooie nieuwe animaties toegevoegd in de hele Android-app – bij het tikken op de knop voor een nieuw bericht, het openen van profielen, het beheren van chatmappen en overal wat je berichtentellers ziet.

Berichten aankondigen op iOS

Als je nog iOS gebruikt, dan kan je Siri je inkomende berichten laten voorlezen in je koptelefoon. Open de iOS-instellingen > Berichtgeving > Kondig berichten aan en zet Telegram AAN om op de hoogte te blijven van je chats, zelfs tijdens het afwassen.

Verbeteringen betreft bewerken

Android-gebruikers kunnen nu snel een foto bewerken die ze al hebben verstuurd om effecten, tekeningen of stickers toe te voegen met onze krachtige mediabewerker. iOS-gebruikers kunnen op de penknop tikken om een ontvangen foto snel te bewerken en terug te sturen.

Elk van deze functies was voorheen alleen beschikbaar op een van de platforms, maar nu bieden zowel iOS als Android gelijke mogelijkheden om snorren te tekenen op selfies.

Verbeteringen betreft bewerken op iOS en Android

Wanneer je een bericht of bijschrift bewerkt, verschijnt er bij het naderen van de maximale berichtlengte een teller die aangeeft hoeveel tekens je nog over h

Meer geanimeerde emoji

Geen enkele update is compleet zonder nog meer geanimeerde emoji. Zoals gebruikelijk stuur je gewoon een bericht met een enkele emoji om een van deze 👇 in een chat te krijgen.

Daar zit ergens een verhaal in over een cybercowboy die een moordmysterie oplost

Platform voor het voorstellen van functies

Veel Telegram-functies zijn begonnen als voorstellen van gebruikers. Om te helpen bij het identificeren van potentiële nieuwe functies en het opsporen van bugs in de apps, lanceren we een openbaar platform voor bugs en voorstellen.

Houd er rekening mee dat het platform momenteel slechts één taal ondersteunt – het Engels. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat onze gebruikers van over de hele wereld tientallen aanvragen doen voor dezelfde functies in alle talen.

We zullen de mogelijkheid om functies voor te stellen en bugs te rapporteren geleidelijk uitrollen, om ervoor te zorgen dat elke inzending de aandacht krijgt die het verdient. Alle Telegram-gebruikers zijn al van harte welkom om bestaande inzendingen te bekijken en erover te stemmen.

En dat is alles voor vandaag, we zien je weer in 2021 of zodra we klaar zijn met het bouwen van het volgende grote ding – wat er ook eerst komt.


21 december 2020
Het Telegram-team


P.S. Het einde van het jaar is normaal gesproken een tijd om terug te kijken op de afgelopen 12 maanden. In plaats daarvan heeft onze oprichter Pavel Durov zojuist zijn strategie voor het verduurzamen van Telegram aangekondigd, om je de komende tientallen jaren te blijven voorzien van geweldige functies.