Reaksi, Spoiler, Terjemahan dan Kod QR

Baca pengumuman rasmi dalam Bahasa Inggeris
Reaksi, Spolier, Terjemahan dana Kod QR

Kemaskini Telegram ke 12 untuk tahun 2021 memperkenalkan reaksi, terjemahan mesej, kod QR bertema, teks tersembunyi (spoiler), dan lagi.

Reaksi

Telegram adalah aplikasi pemesejan pertama yang memperkenalkan emoji beranimasi dan emoji berinteraktif, membolehkan pengguna cara yang tiada tandingnya untuk meluahkan perasaan dalam bual. Hari ini setengah dari emoji ini tersedia sebagai reaksi untuk berkongsi perasaan dan maklum balas – tanpa mengirim apa-apa mesej.

Tekan dua kali pada mesej untuk kirim reaksi pantas👍. Untuk banyak lagi reaksi seperti 😁 🎉 😱 🔥 👎, tekan sekali pada mesej (atau tekan dan tahan, jika di iOS). Setiap reaksi menampilkan animasi unik yang tersendiri.

Anda boleh tukar reaksi paras asal anda kepada emoji yang lain di Aturan. Android: Aturan Bual > Reaksi Cepat. iOS Stiker dan Emoji > Reaksi Cepat.

Reaksi sentiasa dibuka di bual peribadi. Dalam grup dan saluran, pentadbir akan tentukan samada akan dayakan reaksi dan pilih emoji reaksi mana yang tersedia dalam bual. Ini membolehkan banyak cara berbeza untuk mendapatkan maklum balas – dari yang mudah seperti ❤️ hingga ke sistem pujian 👍 dan kurang suka 👎, dan seterusnya.

Pentadbir boleh mengawal reaksi melalui Halaman Info > Sunting > Reaksi grup atau saluran mereka. Untuk lagi opsyen maklum balas, cuba komen saluran dan undian kami yang canggih.

Spoiler

Untuk bincang nasib Bujang Lapuk atau Do Re Mi tanpa mengacau kesoronokan yang dikecapi penonton, pilih mana-mana bahagian teks anda bila menaip dan pilih Pemformatan 'Spoiler' baru. Ini akan menyorok bahagian mesej yang dipilih di bual, dan juga di senarai bual dan notifikasi.

Bila anda telah bersedia untuk melihat apa yang disorok, tekan pada spoiler untuk pamirkan teks.

Terjemahan Mesej

Lebih dari setengah bilion manusia di seluruh dunia mengguna Telegram bukan sahaja untuk berhubung dengan rakan dan ahli keluarga, tetapi juga untuk berbual di grup awam dan berkongsi konten dalam semua bahasa yang boleh dibayangkan. Kini anda boleh menterjemah mana-mana mesej ke bahasa lain, secara terus dari dalam aplikasi.

Mendayakan Terjemahan di Aturan > Bahasa akan menambah butang Terjemah khusus ke menu konten bila memilih mesej. Anda juga boleh mengecualikan mana-mana bahasa yang anda fasih bertutur – di mana butang terjemah akan disembunyikan untuk mesej tersebut.

Terjemahan tersedia di semua peranti Android yang menyokong Telegram, tetapi memerlukan iOS 15+ pada peranti Apple. Senarai bahasa tersedia adalah berdasarkan pada sistem operasi fon anda.

Kod QR Bertema

Anda boleh menjana kod QR untuk mana-mana pengguna yang mempunyai nama samaran awam. Ini juga berfungsi untuk grup, saluran dan bot, menjadikan ianya mudah untuk tunjuk blog yang anda sukai atau kelab peminat.

Tekan pada ikon kod QR baru berdasarkan nama samaran seseorang (atau bual pada halaman info), pilih warna dan corak yang paling sesuai, kemudian cetak, pos atau kongsi kod QR anda ke aplikasi lain.

Kod QR untuk nama samaran anda sendiri boleh diperolehi di Aturan.

Menu Baru untuk macOS

Kami telah reka semula semua menu di Telegram untuk macOS – menambah panduan jalan pendek dan memperkenalkan ikon beranimasi yang cantik untuk setiap perkara dalam aplikasi.

Lagi Emoji Berinteraktif

Juruanimasi kami juga memperkenalkan versi interkatif baru 🔥 😁 🤩 😢 😭 😱 ❄️. Kirim mana-mana emoji di bual 1-dengan-1, kemudian tekan untuk lepaskan kesannya kepada anda dan rakan bual anda.

Jutaan terima kasih kepada semua kerana menjadikan 2021, tahun yang menakjubkan. Kami akan terus berusaha gigih untuk menjadikan tahun 2022 jauh lebih baik. 🎉


30 Disember 2021
Pasukan Telegram

Berita Lain

그룹내 주제 기능, 수집가능한 사용자명, 영상 메시지 음성 텍스트 변환 등

오늘 업데이트에서는 대형 그룹에서 토론을 관리할 수 있는 주제기능, 블록체인에서 보호되는 새로운 형태의 수집 가능한 사용자명, 영상 메시지를 텍스트로 변환할 수 있는 옵션 등을 소개합니다.
5 Nov 2022

무한 반응, 이모지 상태 등

텔레그램의 [기존 업데이트는 맞춤형 움직이는 이모지를 만들기 위한 오픈 플랫폼을 추가하여 이모지에 혁명을 일으켰습니다. 이번 업데이트에서는 무한반응 및 이모지 상태를 통해 새로운 이모지를 사용하여 내 기분을 표현할 수 있는 다양한 방법을 제공합니다.
16 Sep 2022

텔레그램 이모지 플랫폼, 맞춤 움직이는 이모지, 텔레그램 프리미엄 선물하기 등

이번 여름, 텔레그램이 활성사용자 7억명을 돌파하며, 추가적인 독점 기능들에 접근 가능하고 누구나 텔레그램 발전지원을 할 수 있는 텔레그램 프리미엄을 소개했습니다. 오늘 업데이트에는 메시지와 자막에 사용가능한 텔레그램 이모지 플랫폼과 맞춤 움직이는…
12 Ogo 2022

7억명 사용자와 텔레그램 프리미엄

텔레그램은 7억명 이상의 월 활성 사용자를 확보하며, 2022년도에 전 세계에서 다운로드 수가 많은 상위 5위 앱이 되었습니다. 이 성장은 온전히 개인 추천으로 이뤄냈습니다 - 아시다시피, 텔레그램은 유료 앱 홍보를 하지 않기 떄문입니다.
21 Jun 2022