Perlindungan Konten, Hapus menurut Tarikh, Pengurusan Peranti dan Lagi

Baca pengumuman rasmi dalam Bahasa Inggeris
Perlindungan Konten, Hapus menurut Tarikh, Pengurusan Peranti dan Lagi

Kemaskini hari ini memperkenalkan alatan untuk melindungi pengguna lain dari menyimpan konten dari grup dan saluran, kebolehan untuk hapus mesej untuk tempoh masa tertentu, cara baru untuk urus peranti disambung anda, mengepos tanpa nama bagi pihak saluran lain di grup awam dan lagi.

Perlindungan Konten di Grup dan Saluran

Dengan kemaskini ini, kami menolong pencipta melindungi konten yang mereka terbitkan di Telegram dan pastikan ianya boleh diperolehi oleh pelanggan tersasar.

Pemilik Grup dan Saluran yang ingin mengsasarkan konten mereka hanya untuk ahli boleh menghadkan memajukan mesej dari bual mereka, yang juga mencegah pengambilan gambar skrin dan menghadkan dari media disimpan dari apa yang dipos.

Untuk menukar kebolehan pengguna untuk memajukan mesej buka Halaman Info Grup atau Saluran > Jenis Grup/Saluran > Menyimpan Konten Dihadkan.

Hapus Mesej menurut Tarikh

Pengguna Telegram mempunyai kawalan penuh pada jejak kaki digital mereka dan boleh hapus mana-mana mesej dalam perbualan pada bila-bila masa. Dengan kemaskini ini, anda boleh hapus sejarah bual dari hari tertentu atau tempoh masa tertentu dari mana-mana bual satu-dengan-satu.

Untuk buka kalender, tekan pada bar tarikh yang timbul bila anda skrol melalu bual – kemudian pilih hari mana yang hendak dihapus.

Menghapus sejarah untuk tarikh tertentu setakat ini hanya berfungsi di bual satu-dengan-satu, tetapi mesej dalaman mana-mana bual boleh diset ke hapus secara auto untuk satu hari, satu minggu atau satu bulan selepas dikirim.

Mengurus Peranti Yang Disambung

Anda boleh guna Telegram pada semua peranti anda dalam masa yang sama. Menu Peranti membantu anda mengawal di mana akaun anda dilog masuk. Kami telah menambah butang baru untuk secara pantas link ke peranti desktop dan aturan ke log keluar automatik untuk peranti tidak aktif selepas tempoh masa berlalu.

Tekan pada mana-mana peranti di senarai untuk lihat informasi lanjut dan tukar samada ianya boleh terima panggilan atau Bual Rahsia baru.

Telegram boleh diguna pada setiap platform – sila lihat telegram.org/apps untuk muat turun aplikasi di peranti anda yang lain.

Mengepos Tanpa Nama di Grup Awam

Grup Awam dan Komen Saluran membenarkan mana-mana tajuk diskusi di komuniti yang besar dengan beribu ahli. Grup sebegini diguna untuk semua perkara dari mempertahankan demokrasi ke berbual dengan peminat, itulah sebabnya kami telah menambah kebolehan untuk anda menjelma sebagai saluran bila mengirim mesej di bual sebegini.

Tekan pada profil di sebelah bar mesej dan pilih salah satu dari saluran anda – mesej yang anda kirim selepas ini akan menjelma dengan nama dan foto saluran dan bukannya akaun peribadi anda.

Bila pos sebagai saluran anda, anda juga akan nampak nama saluran di bahagian atas belon mesej.

Cara Baru untuk Log Masuk melalui Panggilan

Mulai hari ini, setengah dari peranti mudah alih akan mempunyai opsyen untuk terima panggilan dari Telegram dan kemudian masukkan beberapa angka fon yang memanggil anda – dan tidak lagi harus mendapatkan kod melalui mesej teks.

Respon dari Permohonan Menyertai

Bila anda memohon untuk sertai grup atau saluran dan pentadbirnya respon dengan mesej, anda akan lihat dari komuniti mana mereka datang di bahagian atas bual.

Pada kemaskini kali ini, pentadbir bot boleh hubungi pengguna yang memohon untuk sertai bual di mana mereka adalah pentadbir — walaupun pengguna tidak berkomunikasi dengan bot sebelum ini. Ini akan membuka kemungkinan yang tidak berkesudahan: dari hanya menerima peraturan bual grup sebelum menyertai, kepada lulus ujian kemasukan, kepada melakukan derma kecil kepada pencipta saluran.

Tema Bual Global di Android

Kemaskini kami di bulan September memperkenalkan 8 tema baru yang anda boleh set untuk bual peribadi – dan kini mereka boleh diperolehi untuk kesemua aplikasi di Android (Pengguna iOS menerima ciri ini pada kemaskini sebelum ini).

Aturan Bual telah direka semula dengan sepenuhnya, membawa tema baru ke tengah pentas. Direka oleh pasukan Telegram, setiap tema mempunyai mod Siang dan Malam, latar belakang beranimasi yang berwarna-warni dan belon mesej bergradien.

Seperti semua tema, anda boleh mengindividukan rekaan ini dan menukar warna atau corak. Untuk opsyen lebih dan aturan tersuai, tekan ‘Tema Browser’ untuk sunting dan kongsi rekaan anda.

Pengenalan Teks pada iOS 13+

Pada peranti dengan iOS 13 dan ke atas, Pengenalan Teks (Teks Langsung) didayakan untuk foto di bual Telegram, membolehkan anda untuk dengan pantas memilih, menyalin dan mencari tanpa menyentuh papan kunci anda. Pengenalan imej ini ditangani secara selamat oleh peranti anda sepenuhnya.

Senarai bahasa yang didokong diuruskan oleh Apple, jadi jika bahasa anda belum ada dalam senarai lagi, sila tunggu untuk kemaskini sistem operasi Apple akan datang.

Format Teks di Kapsyen Media pada iOS

Sedikit tebal atau condong boleh menambah penekanan yang wajar untuk mesej, dan kini anda boleh guna kesemua opsyen performatan teks di kapsyen media dan juga – termasuk link teks.

Sebelum anda bertanya mengapa Android tidak mendapat ciri-ciri ini – ianya adalah kerana Android sudah mempunyainya. 😉

Reka Semula Info Kenalan di iOS

Kenalan, Grup dan Saluran mempunyai halaman info dengan penampilan baru mengguna cara iOS 15.

Reka semula info kenalan di iOS

Dan itu sahaja untuk kali ini. Mari kita lihat berapa banyak lagi ciri-ciri yang kami mampu cipta untuk anda pada tahun ini.


7 Disember 2021
Pasukan Telegram

Berita Lain

그룹내 주제 기능, 수집가능한 사용자명, 영상 메시지 음성 텍스트 변환 등

오늘 업데이트에서는 대형 그룹에서 토론을 관리할 수 있는 주제기능, 블록체인에서 보호되는 새로운 형태의 수집 가능한 사용자명, 영상 메시지를 텍스트로 변환할 수 있는 옵션 등을 소개합니다.
5 Nov 2022

무한 반응, 이모지 상태 등

텔레그램의 [기존 업데이트는 맞춤형 움직이는 이모지를 만들기 위한 오픈 플랫폼을 추가하여 이모지에 혁명을 일으켰습니다. 이번 업데이트에서는 무한반응 및 이모지 상태를 통해 새로운 이모지를 사용하여 내 기분을 표현할 수 있는 다양한 방법을 제공합니다.
16 Sep 2022

텔레그램 이모지 플랫폼, 맞춤 움직이는 이모지, 텔레그램 프리미엄 선물하기 등

이번 여름, 텔레그램이 활성사용자 7억명을 돌파하며, 추가적인 독점 기능들에 접근 가능하고 누구나 텔레그램 발전지원을 할 수 있는 텔레그램 프리미엄을 소개했습니다. 오늘 업데이트에는 메시지와 자막에 사용가능한 텔레그램 이모지 플랫폼과 맞춤 움직이는…
12 Ogo 2022

7억명 사용자와 텔레그램 프리미엄

텔레그램은 7억명 이상의 월 활성 사용자를 확보하며, 2022년도에 전 세계에서 다운로드 수가 많은 상위 5위 앱이 되었습니다. 이 성장은 온전히 개인 추천으로 이뤄냈습니다 - 아시다시피, 텔레그램은 유료 앱 홍보를 하지 않기 떄문입니다.
21 Jun 2022